overlay-image

Culturele as

De smaak te pakken
De culturele as is prachtig. Vooral van binnen en daar zit nou net een zekere moeilijkheid. De gebouwen ogen van buiten een tikkeltje statig, wat uiteraard mag bij bouwwerken met een dergelijke functie. Dat heeft soms een hoogdrempelig effect op mensen. Een gebied echter waar beleving zo centraal staat, daar dient ieder mens minstens één keer van te proeven. En dan smaakt het naar meer. Gelukkig lijkt de as deze beproeving steeds beter te doorstaan. De deuren staan open; wagenwijd … voor iedereen

Ervaring, beleving en gevoel
Wel betalen, maar met lege handen naar huis. Dat klinkt niet direct als de beste deal. Niets is minder waar. Aan beleving is waar mogelijk vaak nog moeilijker een prijskaartje te hangen dan aan een tastbaar product. Toch is het juist dat waar het zo’n beetje om draait in de culturele as van de stad. Beleving in alle vormen en maten. Betreft het een prachtige muziekuitvoering in de concertzaal, of een hartverwarmend toneelspel in het theater? Wat gedacht van een dansopleiding aan de Fontys Hogeschool voor de Kunst? Ervaring, beleving en gevoel zijn leidend in dit culturele deelgebied. De relatie tussen enerzijds cultuur en onderwijsinstellingen en anderzijds de binnenstad zorgt voor bijzondere kruisbestuivingen, waar vooral ook ondernemers de vruchten van plukken.

Wisseling van spijs
Theaters Tilburg is wellicht nog veelomvattender dan haar naam doet vermoeden. Een prachtige schouwburg, een modernistisch ingerichte concertzaal, een intieme studio en een restaurant van hoogstaand niveau. Van cabaret tot klassieke muziek. Van musical tot dans. Van amateurs tot internationale topklasse. Theaters Tilburg programmeert jaarlijks ruim 350 voorstellingen voor iedereen en biedt daarnaast ruimte aan meer dan 100 voorstellingen en concerten van amateurverenigingen, bedrijven en organisaties. En dat kan niet genoeg benadrukt worden. Iedereen is welkom, voor meer dan 175.000 gasten per jaar wordt de rode loper elke dag weer uitgelegd. Elke gast is net zo belangrijk en mag genieten van het meest uiteenlopende programmamenu van de stad.

Kennismaken, verdiepen en specialiseren
In het Factorium worden creatie en beleving op hetzelfde bordje uitgeserveerd. Deze multifunctionele instelling voorziet van lessen, cursussen en workshops op het gebied van podiumkunsten. Jong en oud. Amateur of professional. De mogelijkheden zijn eindeloos. Kennismaken, verdiepen en specialiseren in één van de meest uitgesproken plekken die Tilburg rijk is. Daarnaast heeft het Factorium een verbindende functie. Gelijkgestemden worden bij elkaar gebracht om samen binnen, maar het liefst ook buiten, de stad nog net wat mooier te kleuren.

Geen Westend
Een prachtig, uitgestrekt gebied dat aan de ene kant leunt op het winkelhart en aan de andere kant gesterkt wordt door één van de twee Linten. Maar deze ondersteuning is slechts mooi gezelschap. De culturele as staat stevig  . Een mooie plek, waar nog mooiere dingen gebeuren. De vergelijking met een kijkdoos is makkelijk gemaakt. Van buiten is immers niet te zien wat er binnen gebeurt. De culturele as leent zich ook niet voor Westend taferelen. Schreeuwen om aandacht past niet bij haar sociale karakter. De culturele as is statig en tegelijkertijd bescheiden. Het zou niet verkeerd zijn om aan de buitenkant meer te tonen wat er binnen in die gebouwen gebeurt. Het is onmogelijk om er langs te lopen zonder nieuwsgierig te worden naar de wereld die achter die deuren schuilgaat. Een glimp opvangen zoals in een kijkdoos is niet genoeg. Het doet louter hunkeren naar meer. Van een wandeling langs de voorkant dient ook een blokje om gemaakt te worden. Aan de achterzijde tref je prachtige openbare tuinen. Een mooie, vooral groene plek waar picknicktafels klaarstaan en waar de meest uiteenlopende evenementen georganiseerd worden.