overlay-image

Dwaalgebied

Dwalen-de-luxe
De verborgen pareltjes in het dwaalgebied leken jaren zorgvuldig verstopt, maar laten zich steeds uitbundiger zien. Tot voor kort rende of fietste menig Tilburger zonder om zich heen te kijken door het dwaalgebied. Op weg naar station Tilburg, dat van het dwaalgebied de entree van de binnenstad maakt. Vandaag de dag is zo’n beetje alle vluchtigheid uit het dwaalgebied verdwenen. De forensen en studenten die zich haasten naar trein of bus ontwaren we nog steeds, maar daarnaast wordt een steeds grotere groep stadse levensgenieters zichtbaar, die zich uitstekend een volle dag in het dwaalgebied kunnen vermaken. Dwalen-de-luxe, noemen wij dat in Tilburg.

Gedachten dwalen af. Linksaf, rechtsaf of rechtsomkeert; een wandeling door het dwaalgebied ontaardt automatisch in een ontdekkingstocht. En daar hoef je geen geoefende speurneus voor te zijn, want nergens in Tilburg is het leuker verdwalen dan hier.

Groots in kleinschaligheid
Met de Vijfsprong als vertrekpunt kan een bezoek aan het dwaalgebied letterlijk alle kanten opgaan. De enige garantie is die van verwondering en verrassing. Authentiek Tilburg op z’n allerbest. Statige herenhuizen met een vriendelijke aanblik, niche speciaalzaken, quirky kleding- en interieurzaken en buzzing horeca. Terug in de tijd is weer helemaal van nu. Het dwaalgebied is groots in kleinschaligheid.

Vijfsprongen vooruit
Terug naar de Vijfsprong, nog steeds twijfelend welke kant op te gaan. Maar waarom niet gewoon lekker alle kanten opfladderen? Stap nietsvermoedend en onwetend een op het oog rustige straat in. Loop een stukje door, kijk nog eens goed om je heen en ontdek het Bourgondische leven, plekken waar de bloemetjes buiten worden gezet, poëzie die samenkomt met Tilburgse nuchterheid en nog veel meer moois.

Afslag naar plezier
Door simpelweg een afslag te nemen, dwaal je langs hele goede eettentjes, trendy en vintage kledingzaken, een art-house bioscoop, een muziekpodium en een bijzonder theater. Het dwaalgebied ligt tegen het stadscentrum van Tilburg geplakt en wordt ingeklemd door de Willem II-straat, Noordhoekring, Spoorlaan en de Heuvelstraat. Het dwaalgebied is de natuurlijke verbinding tussen meerdere deelgebieden: slechts een paar stappen leiden naar het kernwinkelgebied, de culturele as, de horecapleinen & straten of de Spoorzone.

Stadse levendigheid, dorpse gemoedelijkheid
In de sfeervolle zijstraten van de oude binnenstad vind je stadse levendigheid gecombineerd met dorpse gemoedelijkheid. Een mix van bewoners en
ondernemers verrijken het gebied. Studenten, ‘gearriveerde’ stadsbewoners, ouderen en vernieuwende ondernemers brengen met zijn allen leven in de
brouwerij. Passanten groeten elkaar vriendelijk. De slager kent zo’n beetje iedereen bij naam. Er wordt ouderwets behulpzaam naar elkaar omgekeken. Op warme zomerdagen ontstaan spontaan zwembadjes op straat. En op koude winteravonden kruipen mensen bij elkaar voor een uniek huiskamerconcert. Het mag duidelijk zijn: er wordt enthousiast samengewerkt om het dwaalgebied op de kaart te zetten.

Het gebied samengevat

De cijfers die er toe doen