overlay-image

Horecagebied

24/7 Bourgondisch
Het Bourgondische leven wordt in Tilburg erg serieus genomen. De binnenstad van Tilburg barst dan ook van de horeca in alle rangen, standen, geuren, kleuren en smaken. Een bonte collectie horecaondernemingen maakt dat het moeilijk kiezen is voor de liefhebber. In Tilburg kun je met gemak twee favoriete koffietentjes, vier lievelingsrestaurants en drie stamcafé ‘s hebben. Daar kijkt niemand hier vreemd van op.

Tilburgse horeca als grote verbinder
De Tilburgse horeca verbindt mensen met mensen, mensen met deelgebieden en deelgebieden met deelgebieden. De doorbloeding van de binnenstad wordt met verve verzorgd door de vele restaurants, eetcafés, kroegen, ijscozaken en koffietentjes die de binnenstad van Tilburg rijk is. Tilburgers zijn levensgenieters en een groot stuk van dat genot halen ze uit de beleving die de Tilburgse horeca biedt. Gezellig en gemoedelijk met een megagrote G.

De Heuvel als middelpunt van Tilburg
De Heuvel is het centrale plein van de stad. Vóór 1898 konden Tilburgers alleen op de Heuvel drinkwater halen, omdat daar de enige drinkwaterpomp van de stad stond. Nog steeds heeft de Heuvel diezelfde pleinfunctie. Echter, er is inmiddels heel wat meer verkrijgbaar dan enkel drinkwater. Van oudsher is deze plek het middelpunt van Tilburg. Een flink aantal transformaties later heeft de Heuvel nog niets aan kracht ingeboet. Dit herkenningspunt in de binnenstad is een krachtige mengelmoes van historie en moderne invloeden. Discotheken, kroegen en restaurants vermengen zich gebroederlijk met hotels, kantoren, winkels en dienstverleners en dat alles onder het toeziend oog van de immer onverstoorbare koning Willem II.

Lange nachten op de Korte Heuvel
Wie vanaf de Heuvel de Heuvelring oversteekt, bevindt zich op de Korte Heuvel, een klein straatje boordevol café ‘s en restaurants aan beide zijden. Het hele jaar door staan hier de terrassen opgesteld én zitten ze vol. Luifels omhoog voor wat verkoeling of juiste de warmtelampen aan om lekker op te warmen. Tilburgers die over de Korte Heuvel lopen, zien altijd wel een bekende zijn hand ter begroeting omhoog steken. Want hoe groot we inmiddels ook gegroeid zijn, Tilburg blijft een groot, gemoedelijk dorp. Op loopafstand bevindt zich popcentrum 013. Eten, drinken, uitgaan; op de Korte Heuvel. Er is voor ieder wat wils, er valt altijd wat te beleven.

Aangenaam geroezemoes op het Piusplein
Als je het Piusplein ’s zomers nadert, komt het aangename geroezemoes van het grootste terrasplein van Tilburg je al tegemoet. Slechts een paar honderd meter van de Piushaven, aan de rand van bekende Tilburgse winkelstraten, vind je hier een prachtige selectie aan horecazaken. Studentencafé naast eetgelegenheid naast speciaalzaak. Goede dj’s, live muziek, stand-up comedy of gewoon gezellig borrelen. Van ‘s morgens vroeg tot diep in de nacht is er volop leven in de brouwerij die Piusplein heet. Met gebundelde krachten stemmen de horecaondernemers op het Piusplein alles perfect op elkaar af, zodat elk etablissement op aangename wijze het beste van ieder moment maakt.

Tijdens Roze Maandag in de rij in ‘t straotje
De Stadhuisstraat is een andere populaire horecaplek in de stad. Dit straatje is de vrolijke schakel tussen de Oude Markt en de Paleisring. Volgens veel Tilburgers één van de gezelligste stapstraten van de stad. In de volksmond beter bekend als ’t stroatje. De Stadhuisstraat heeft alles in huis voor een geslaagde avond, of je nu een ingetogen barhanger bent of juist kapitein van de polonaise wilt zijn. Jaarlijks staan bezoekers in de rij om in deze oer-Tilburgse straat mee te kunnen feesten tijdens de Roze Maandag van de Tilburgse Kermis.

Praise the Lord voor de Paleisring
De Paleisring leunt met haar rug tegen Tilburgs bekendste winkelstraten. Met een schuin oog werpt ze een blik op de statige culturele as van de stad. Op de Paleisring treft de bezoeker een verfrissende cocktail van horecagelegenheden aan. Lekker stappen, maar zeer zeker ook culinair genieten op hoog niveau. Zorgeloos tafelen of uitgebreid borrelen te midden van het bedrijvige uitgaansleven. Hemelhoge sferen, maar niet te veel poespas. Praise the Lord!

Iedereen geniet van Tilburgse horeca
Het moge duidelijk zijn: de Tilburgse horeca bruist. Horecaondernemers slaan de handen ineen en staan achter veel van de evenementen die de stad telt. Nieuwe ideeën worden toegejuicht en collega-ondernemers van harte welkom geheten. Er heerst geen angst voor concurrentie, maar louter gezonde belangstelling voor versterking van het horecabastion. Het hele jaar door feest: binnen en op de terrassen. Aangevuld met publiekstrekkers als de Tilburgse Kermis, Tilburg Culinair, Festival van het Levenslied, Hap Stap Festival en uiteraard carnaval, waarvoor mensen van over de hele wereld met duizenden naar Tilburg trekken.