overlay-image

Winkelgebied

Winkelgebied: verrassend leuk
Een wandeling door de Heuvelstraat, de Emma Winkelpassage en het Pieter Vreedeplein lijkt inwisselbaar met een rondje Kalverstraat,
Kalvertoren en Leidseplein. Schijn bedriegt. Natuurlijk zijn ook in het kernwinkelgebied de grote merken sterk vertegenwoordigd. BLOKKER EN HEMA STAAN GEBROEDELIJK ZIJ AAN ZIJ AAN DEZELFDE KANT VAN DE WINKELSTRAAT. Iets verderop vormen H&M en ZARA herkenningspunten voor modeliefhebbers. Daarnaast is er in het winkelgebied ook verrassend veel authentiek ondernemerschap te vinden.

Voortdurend in ontwikkeling
Het winkelgebied is volop in ontwikkeling. Om Tilburg verder op de kaart te zetten als retailstad wordt geïnvesteerd in een nieuw ‘winkelrondje’ aan de zuidkant van het kernwinkelgebied, rondom het stadhuis. Er ontstaat een nieuwe winkelstraat zodat de routing in de binnenstad een impuls krijgt. Eén van de trekkers is het modewarenhuis Primark. Maar ook warenhuis Hudson’s Bay is vanaf september 2017 gevestigd in Tilburg.

Hart voor het centrum
Het winkelgebied is de centrale as in het centrum. De ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de andere sfeergebieden. Want Tilburg wordt pas echt leuk als je op ontdekkingstocht gaat. Of het nu de industriële Spoorzone is, de bruisende horecapleinen, het verrassende dwaalgebied of het creatieve Veemarktkwartier: al deze gebieden zijn direct verbonden met het winkelhart.

Meer dan shoppen
Zelfs wij Tilburgers worden keer op keer verrast. De uitgebalanceerde combinatie van bekende formules en lokale ondernemers vormt de perfecte formule voor een geslaagd dagje shoppen, wat tegenwoordig veel meer inhoudt dan winkelen. Wat dacht je van een heerlijke latte macchiato bij een zojuist aangeschafte roman. Of een potje arcade gamen terwijl je betere helft kleren past.

Van spotlight naar schemer
Wie een stap in de Emma Winkelpassage zet, snapt onmiddellijk de kracht van het winkelgebied. Het no nonsense witte licht van Action contrasteert prachtig met de schemer van de oer-Tilburgse boekhandel Gianotten Mutsaers. Bestel een koffie aan de boekenbar, plof in een van de leunstoelen en dompel je onder in de boekenhemel. De boekverkopers van Gianotten Mutsaers hebben in totaal meer dan 125 jaar ervaring in het vak. Hun gemene deler? Liefde voor het geschreven woord.

Experimenteren met beleving
Sinds 2008 brengt het Pieter Vreedeplein de ontwikkeling van het winkelgebied in een stroomversnelling. Wonen, werken, winkelen en uitgaan op een paar vierkante meter. Wordt er met zijn allen voetbal gekeken tijdens een WK of EK, dan gebeurt dat op het grootste scherm van Nederland. Groot, groter, grootst in de meest positieve zin van het woord. Het plein wordt bevolkt door flinke jongens als The Sting, La Place, Men at Work en Sissy Boy, aangevuld met kleinere speciaalzaken. Op de hoek met de Heuvel zijn de knalgele letters van bioscoop Pathé niet te missen. Ondergronds bevindt zich de grootste parkeergarage van de stad.

Kijk omhoog en ontdek vervlogen tijden
Het winkelgebied schiet alle kanten op: van historisch tot modern, van grootschalig tot intiem. Zelfs bewoners zien niet altijd hoeveel karakter de Heuvelstraat herbergt. Loop met de blik naar voren en zie een winkelstraat. Kijk omhoog en ontdek een wereld uit vervlogen tijden. Tilburg is een jonge, dynamische stad met een oude geschiedenis, die zich onder meer aftekent op de prachtige gevels van de panden aan de Heuvelstraat. De verhalen die erachter schuilen zijn het mooist als je ze zelf invult.

Meebewegen met de tijd
Het kernwinkelgebied is volop in ontwikkeling. Om Tilburg verder op de kaart te zetten als retailstad wordt geïnvesteerd in een nieuw ‘winkelrondje’ aan de zuidkant van het kernwinkelgebied, rondom het stadhuis. Er ontstaat een nieuwe winkelstraat zodat de routing in de binnenstad een impuls krijgt. Eén van de trekkers is het modewarenhuis Primark. Hudson’s Bay opent in het 4e kwartaal van 2017 in het oude pand van V&D. Decathlon opent op het Pieter Vreedeplein.

Bekijk ook: http://makeitintilburg.nl/nieuws/tilburg-vindt-zichzelf-in-de-binnenstad-opnieuw-uit/

Kansen voor ondernemers
Winkelformules komen en gaan. Met de hedendaagse kritische consument staat ondernemerschap voor pionieren. Dat vraagt om daadkrachtige ondernemers met lef. Ook in het winkelgebied draait het steeds meer om beleving. Kopen is emotie. De klant verleiden om te kopen is de uitdaging. In Tilburg investeren de bekende formules in nieuwe belevingsconcepten. Terecht wordt Tilburg in dit opzicht gezien als waardevolle proeftuin. We hebben een kritisch publiek, maar staan altijd open voor nieuwe trends. Nieuwe innovatieve en eigentijdse formules hebben de potentie uit te groeien tot de succesformules. Slaag je in Tilburg, dan ligt de wereld aan je voeten.

Het gebied samengevat

De cijfers die er toe doen