overlay-image

Linten Korvel/Besterd

De Linten zijn als twee gespierde armen aan weerszijden van het centrum, die het lichaam van Tilburg van een stevige dosis kracht voorzien. Korvel en Besterd worden bevolkt door ondernemers met zeer specifieke kennis op hun vakgebied. Afzonderlijk van elkaar weten zij van een beetje heel veel. Samen weten ze ontzettend veel van zo’n beetje alles.

De Linten zijn verbindingswegen waar geen Tilburger omheen kan. Of beter gesteld: omheen wil. Rijk bedeeld in veelzijdigheid en daarmee voor veel Tilburgers de plek waar zij zo’n beetje alles vinden: dagelijkse boodschappen, een kopje koffie, snuisterijen in speciaalzaakjes en een knipbeurt. Het nieuwe en onbekende in een historische jas. Korvel en Besterd worden gekoesterd door Tilburgers van jong tot oud. Typische straten, die één en al Tilburg ademen.

Korvel grijpt je
Ambacht, muziek, eten en design komen samen in misschien wel het meest veelzijdige stukje Tilburg: Korvel. Uit alle windstreken strijken hier ondernemers neer: kappers, bloemisten, interieurzaken, eetcafés, goede doelen en nog veel meer. Korvel sluit fijntjes aan op het Tilburgse kernwinkelgebied en op de culturele as. Aan de zuidkant van het winkeldistrict is Korvel een dorp op zich, waar meer dan genoeg te beleven en te doen valt voor een compleet dagje uit. Het is hier ons kent ons. Ondernemers op Korvel staan altijd voor elkaar klaar en beseffen dat ondernemen iets is wat je samen doet. En ook al runt iedereen zijn eigen zaak, de klantbenadering naar het winkelend publiek is overal gelijk: gastvrij, hartelijk en eerlijk.

Peerke het meubelmeneerke
Wie Korvel van begin tot eind doorkruist, krijgt een goede les in onderscheidend ondernemen. Eén van die karakteristieke ondernemers is Peerke het ‘meubelmeneerke’. Zo’n beetje halverwege de Korvelseweg is zeshonderd vierkante meter aan gebruikte meubelen, woonaccessoires en vintage kleding te vinden. De ideale winkel om in rond te snuffelen en de tijd te vergeten. Bezoekers blijven terugkomen, want dagelijks vernieuwt Peerke zijn assortiment. Zijn credo luidt: ‘Tweedehands artikelen hebben zich bewezen.’ Als een bank er na drie jaar nog als nieuw uitziet, zit het wel goed, letterlijk en figuurlijk. En tweedehands is ook nog eens beter voor het milieu: People, Planet, Profit … Peerke.

Een Portugees in Berlijn, gewoon omdat het kan
Een paar deuren verder toont Berlijn Café haar sociale karakter al meteen bij binnenkomst. Een gezellige huiskamer waar iedereen welkom is. Berlijn Café is verre van mainstream. Noem het een wijkcafeetje dat durft te experimenteren. Zo kan er ineens een Portugese kok in de keuken staan, waardoor de menukaart op de plank blijft liggen en er de hele avond Portugees gegeten wordt. Heel Korvel kent Berlijn Café en andersom is dat niet anders.

Senang door Sranang
Verandering van spijs doet eten. Op Korvel maak je binnen een paar honderd meter een culinaire wereldreis: Turkse pizza, Poolse bigos, Surinaamse bakkeljauw. Broodjeszaak Sranang loopt iedere dag vol met mensen met lekkere trek. Al is de titel ‘broodjeszaak’ wellicht misleidend, want voor een complete avondmaaltijd draaien ze bij Sranang hun hand ook niet om. En de menukaart openslaan? Mag, maar hoeft niet. De eigenaresse is nu eenmaal dol op koken en als de gast weet waar hij zin in heeft, zorgt zij dat het op tafel komt.

Besterd: hart voor handelswaar
Expertise en een sociaal karakter zijn minstens zo kenmerkend bij het andere Lint: Besterd. Nijvere ondernemers die ontzettend goed weten wat ze aan het doen zijn. Het specialisme snuif je al wandelend over het trottoir van één van de oudste straten van Tilburg op. Besterd is volks en gemoedelijk, en de mensen zijn er bereid elkaar te helpen waar nodig. Mensen die ondernemen uit het hart en houden van hun handelswaar. Bezoekers van Besterd herkennen die liefde in één oogopslag.

Een borrel aan huis op doktersadvies
Een man die weet waar hij over praat, is Berry Peek. Al ruim twintig jaar staat hij achter de toonbank van slijterij Mitra. Op Besterd zoeken mensen naar specialisten. En wie op zoek is naar een bijzondere wijn of uitmuntende whisky, weet zijn weg naar Mitra te vinden. Berry vertelt met liefde over zijn drankcollectie en daar komen mensen voor terug. Is een klant slecht ter been? Berry komt zijn geadviseerde borreltje graag even thuisbrengen. Op doktersrecept, zullen we maar zeggen.

Het gebied samengevat

De cijfers die er toe doen