overlay-image

Piushaven

Piushaven bruist
De Piushaven is een verzamelpunt voor spontane ontmoetingen. Voor wandelingen door de achterliggende natuur – Moerenburg! – en het voorliggende stadscentrum. En voor vaartochtjes, natuurlijk. Een inspirerende plek vol creatieve broedplaatsen voor inspanning en ontspanning, die meandert langs het water. Belangrijkste boodschap voor bezoekers aan de Piushaven? Go with the flow!

Tijd voor de Piushaven
Er waren tijden, nog niet eens zo lang geleden, dat de Piushaven een blinde vlek was voor Tilburgers. Terecht misschien ook wel. Het was zelfs kantje boord of de Piushaven was gedempt en ingeruild voor een gigantisch parkeerterrein. Ondernemers in dit uitgestorven gebied konden net wel of net niet hun hoofd boven water houden. Wie met eigen ogen wil zien hoe snel tijden kunnen veranderen, moet een bezoek brengen aan de Piushaven. Nog steeds volop in ontwikkeling, maar het staat als een paal boven water dat dit één van de meest bruisende plekken van Tilburg is.

Vis-in-het-water-garantie
De Piushaven is een zoete inval. Een rondje haven kan uit de hand lopen in de meest gezellige zin van het woord. Wie op een zonnige dag ‘s ochtends een kopje koffie aan het water drinkt, loopt een grote kans om pas ‘s avonds laat weer boven water te komen en vol nieuwe indrukken zijn bed in te duiken. Vis-in-het-water-garantie. Spontane bezoeken zijn de mooiste en de Piushaven lijkt er een patent op te hebben.

Zij aan zij ondernemen
In de Piushaven is veel horeca, letterlijk in alle soorten en maten. Geen zaak lijkt hier als twee druppels water op elkaar. Die grote verscheidenheid maakt dat de ondernemers niet in elkaars vaarwater zitten, maar gebroederlijk samenwerken. Bij de vele evenementen die de Piushaven kent, worden er regelmatig buitenbars geplaatst, zodat de duizenden bezoekers makkelijk aan hun natje en droogje kunnen komen. Achter die buitenbars staan de horecaondernemers van de Piushaven letterlijk zij aan zij biertjes te tappen. De gunfactor is hoog. Geen water is te diep.

Met z’n allen de vaart erin houden
Ontwikkelingen in de Piushaven gaan razendsnel. De plaatselijke bewoners, ondernemers, schippers, projectontwikkelaars en de gemeente houden de vaart erin. Het hele jaar door worden er ludieke evenementen in en rondom de Piushaven georganiseerd. De Love Boat. Het Bevrijdingsconcert en de Brugwachtersconcerten. Piushaven Kunst en Kultuur. De Drakenbootrace. Promenade Piushaven. Het stadsstrand van 4.000 m2 dat even verderop ligt. Maar ook de intocht van Sinterklaas en een sfeervolle wintermarkt. En vergeet zeker ook niet de bijzondere vaararrangementen Zoals Sous le Pont en de pizza-, avond-, tapas- en natuur-wandelvaartochten. Door weer en wind is de bezoeker in veilige en vooral ook gemoedelijke haven.

Landrotten massaal naar de haven
Steeds meer bezoekers worden binnengehengeld door de ondernemers van de Piushaven. Bewoners van de Piushaven en de drukbevolkte omliggende wijken, zijn trouw te vinden op de terrassen en in de restaurants en winkels van het havengebied. De rest van Tilburg is ook al even overstag. Zelfs streekgenoten trekken tegenwoordig massaal naar de haven. Niet gevreesd: te druk zal het niet snel worden, want het aanbod aan de Piushaven is nu al groot, maar groeit de komende jaren alleen maar verder. Van kapper, kledingzaak, accountant, advocaat en interieurzaak, tot bakker, sushitent, bruin café, restaurant en B&B. De gouden combinatie van horeca en winkelen zorgt voor de perfecte flow in de Piushaven.

Ouderwets nieuw
Nieuwe ondernemers en nieuwe bewoners in een nieuwe wijk. Klinkt wel heel nieuw, maar voelt ouderwets vertrouwd. De bewoners van de Piushaven zetten zich als vrijwilligers massaal in voor de ontwikkeling van hun leefgebied. De ondernemers maken zich daar net zo hard voor en gezamenlijk ontstaat een gebied dat is gekomen om nooit meer af te drijven. Wie een rondje Piushaven loopt – toch nog ruim 1,5 kilometer – maakt een kleine wereldreis: Spaanse, Aziatische, Vlaamse en oer-Hollandse invloeden versterken elkaar met verve.

Vrij verblijven
Aan de Piushaven breng je geen bezoek, je verblijft er. Recreëren op een heel nieuw niveau. Een picknick aan het water. Op de haventrappen met een fles wijn en twee glazen. Een bezoekje aan één van de starters met een gloednieuw concept, check daarvoor zeker Falcon. Even sporten, buiten of binnen. Het terras op of het restaurant in. Het water loopt je in de mond. En als je zin hebt lekker blijven overnachten. Genieten van het leven in de brouwerij en op het water. En vrij kunnen zijn! Dat is misschien wel het allerbelangrijkst: vrij kunnen zijn. Genieten zonder enige gêne. Om daarna het ruime sop te kiezen.