Claim je troep bij het nieuwe Loket Gevonden Voorwerpen

Zwerfafval binnenstad Tilburg week lang te zien in glazen container op Pieter Vreedeplein

Natte krant, geplet flesje of half afgekloven bamihap kwijt? Van vrijdag 29 november tot en met woensdag 4 december kun je je ‘verloren’ zwerfafval ophalen bij een grote glazen container midden op het Pieter Vreedeplein. De container, voor de gelegenheid omgedoopt tot het Loket Gevonden Voorwerpen, is tijdens winkelopeningstijden geopend en wordt bemand door een team afvalsorteerders.

Het Loket Gevonden Voorwerpen is het vervolg op de grote schoonmaakactie die van 25 november tot en met 29 november plaatsvond in de Tilburgse binnenstad. Winkeliers, horeca, bewoners, vastgoedbeheerders en scholen dragen een week lang hun steentje bij zodat de binnenstad schoon de feestdagen in kan. Lees onderaan de pagina al hun verhalen. Jannet Wouters van Binnenstad Management Tilburg: “Het idee achter deze collectieve schoonmaak is dat de verantwoordelijkheid voor een schone binnenstad bij álle gebruikers ligt. We hebben alle stakeholders daarom uitgenodigd om de bezem, prikstok, vuilniszak en sopdoek ter hand te nemen en samen de schouders eronder te zetten. We hebben nog even te gaan, maar het ziet ernaar uit dat we straks een binnenstad hebben die bewijst dat we de ‘schôônste stad van ’t laand’ zijn.”

Zwerfvuil ‘teruggeven’ aan de stad

“Na de schoonmaakweek is het nu tijd om al het zwerfvuil dat is verzameld als het ware terug te geven aan de rechtmatige eigenaars,” vertelt Marc Meeuwis van Ticket to Tilburg. “Want alle snoeppapiertjes, blikjes, flesjes en peuken zijn in feite nog steeds eigendom van de vervuiler. Een vervuiler die de stad opzadelt met troep. En door iets weg te gooien verdwijnt het niet, het wordt juist onderdeel van een groter probleem. Een probleem dat we midden op het Pieter Vreedeplein zichtbaar gaan maken.” Met het Loket Gevonden Voorwerpen en de bijbehorende postercampagne in de stad, zetten de initiatiefnemers in op een stuk bewustwording tijdens de drukste winkelperiode van het jaar. Meeuwis vervolgt: “Terwijl de binnenstad volstroomt met winkelend publiek, tonen we hen alle ‘gevonden voorwerpen’ van één week zwerfafval ophalen. We willen zichtbaar maken dat we als binnenstad heel wat rommel creëren en dat het onze gezamenlijke plicht is hier wat aan te doen.”

Uitgelicht