overlay-image

Culturele as

Van buiten ogen de theaters en zalen in de Culturele As statig, van binnen is het een vrolijke boel. Dus geen hoge drempels, maar
een hartelijke uitnodiging aan iedere bezoeker uit Tilburg en verre omgeving om te komen proeven van de rijke belevingen die de Culturele As biedt. Die smaken namelijk gegarandeerd naar meer. De deuren staan dan ook wagenwijd open, voor iedereen.

Beleef steeds weer iets bijzonders
De zuidzijde van de binnenstad wordt met de komst van meer en meer winkels en horeca steeds drukker en gezelliger. Groener ook, want het gebied rondom het Willemsplein wordt het ‘groene hart’ van de Tilburgse binnenstad. Op datzelfde iconische plein komen kunsten, gemeentelijke en religieuze macht samen. Dat imponeert en inspireert. Artiesten en kunstenaars komen hier met liefde naartoe, wat resulteert in een uitzonderlijk breed cultuuraanbod. Geschikt voor de allerjongsten tot de aller­­oudsten. Via het Factorium en de Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK) bereik je het grote podium van Theaters Tilburg. Samen zorgen zij ervoor dat er aan de Culturele As altijd iets bijzonders te beleven valt.

De stad als podium
Programmamakers, artiesten en ook de Tilburgers zelf zorgen voor een stimulerend cultureel klimaat, dat ver uitstijgt boven ‘welk gebouw dan ook’. De inhoud neemt je mee in een wereld waar creativiteit en verbeelding regeren. Het culturele programma is ieder jaar weer hartstikke relevant en om door een Schouwburgringetje te halen. In september wordt de opening van het culturele seizoen gevierd met een weekend vol gratis cultuur in heel Tilburg, van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht. Podia, musea en ateliers bieden een toegankelijk programma, variërend van beeldende kunst, muziek, theater en programma’s voor kinderen.

Culturele festivalisering
De festivalisering is ook doorgedrongen aan de Culturele As. Denk dan niet aan dertien-in-een-dozijn festivals, maar aan bijzondere programma’s zoals Stadsvolk, Factorium Festival, Spruit, de Nacht van de Kunsten, Volkszanger Junior en de Nederlandse Musical Dagen. Stadsvolk is een festival voor liefhebbers van het verhalende lied. Volksmuziek voor stedelingen die naar het platteland verlangen, zonder de intentie om te verhuizen. Muziek van nu, die nostalgisch aandoet. Spruit is een kinderfestival vol dans, theater en muziek voor het hele gezin. Een krachtige samenwerking tussen 013 Poppodium, Theaters Tilburg, De NWE Vorst en Paradox. Kennismaken, zelf doen, kijken en luisteren voor jong en oud gaan aan de Culturele As hand in hand.

Tilburg musicalstad
De Nederlandse Musical Dagen zijn een verhaal op zich. Veel van de acteurs in Nederlandse musicals zijn opgeleid door de FHK en zijn dus in Tilburg geschoold. Er is dan ook geen logischere plek om deze talenten en sterren te eren. Theaters Tilburg is als initiatiefnemer inhoudelijk in gesprek gegaan met de musicalopleidingen, ­Nederlandse producenten en impresariaten, Allen omarmden zij het idee, wat resulteerde in een spetterend, tweedaags festival. Met de Musical Sing a long in de schouwburg als aftrap en het Musical Talent Gala als absoluut hoogtepunt. Een evenement waar bewoners, bezoekers, pers en het vakpubliek hun musicalhart kunnen ophalen.

Verbondenheid in het Factorium
Wie (nog) niet aan een kunstopleiding toe is, maar zich wel wil verdiepen in muziek, theater, dans of musical, is thuis bij het Factorium. Speelplaats, werkplaats en podium op het gebied van podiumkunsten. Voor jong en oud, amateur of professional. Jaarlijks laat het Factorium 34.000 kinderen in het basisonderwijs, 9.000 deelnemers en 25.000 podiumbezoekers genieten van het maken van theater, muziek of dans. De eerste stappen op je culturele pad zet je tegenover de kunstvakopleiding en naast het podium waar de Nederlandse top kind aan huis is.­ ­Gelijkgestemden worden in het gebied bij elkaar gebracht om samen de gehele stad van binnen en van buiten, net wat rijker te kleuren.

Culturele kwaliteit en diversiteit
De Culturele As staat stevig. En ook van buiten is steeds vaker te zien wat zich binnen afspeelt. Ga naar binnen, onderzoek, wees welkom en doe mee. En dat geldt echt voor iedereen. De culturele kwaliteit en diversiteit spreken voor zich. Voel je er welkom, want ook voor jou staan de deuren wagenwijd open.