overlay-image

Dwaalgebied

Met de Vijfsprong als vrolijk chaotisch ­vertrekpunt, vind je in het verdere ­Dwaal­gebied vooral rust. Dwaal ongehaast langs de schilderachtige zaken van creatieve en eigenwijze ondernemers en zie maar wat je tegenkomt. Een wandeling door het Dwaal­gebied ontaardt vanzelf in een ontdekkingstocht. In het verlengde van de Heuvelstraat loop je zo het Dwaalgebied binnen. Dat doe je ook vanaf het Centraal Station.

Van winkel naar kraampje naar terrasje
De gezellige Dwalerij is het perfecte voorbeeld van de verbinding tussen bewoners, bezoekers en ondernemers in het Dwaalgebied. Van voorjaar tot najaar worden de Noordstraat en Nieuwlandstraat iedere laatste zondag van de maand omgetoverd tot markt. Zonder ­schreeuwende marktkooplui, mét lokale makers die hun spullen aanbieden. Niets lekkerder dan slenteren langs de kramen waarop vintage, vinyl, grafisch werk en streekproducten uitgestald liggen. Je dwaalt echt van winkel naar kraampje naar terrasje en onderweg bewonder je de mooie panden in de straten en geniet je van theater en muziek.

Groots in kleinschaligheid
Het Dwaalgebied is authentiek Tilburg op zijn allerbest. Statige herenhuizen met een vriendelijke aanblik, niche speciaalzaken, eigenzinnige kleding- en interieurzaken en bruisende horeca. Terug in de tijd is weer helemaal van nu. Het Dwaalgebied is groots in kleinschaligheid. Je treft er pioniers die er al meer dan een kwart eeuw ondernemen, maar evenzoveel hongerige, jonge ondernemers. Wat hen allen bindt, is dat ze méér verkopen dan simpelweg een product. Achter alles wat uitgestald ligt, schuilt een visie of zit een verhaal verborgen. Dat gaat van kaas tot gitaren en van banket tot spinnen en garen.

Bikkelen met hart en ziel
In het populaire Dwaalgebied wordt er voor gewaakt dat de plek zijn eigen smoel houdt. Met ruimte voor impulsieve en creatieve uitspattingen. Met historische pracht en praal die van iedere gevel straalt. Maar het Dwaalgebied is meer dan een decor. Het is een plek met een ziel. Waar ondernemers achter de schermen keihard bikkelen, om hun zaak aan de voorkant te omgeven met een zweem van romantiek en nostalgie. Heb jij passie, een goed idee en de onbedwingbare drang om daar iets mee te doen? Dan red je het waarschijnlijk wel als ondernemer in het Dwaalgebied. De gunfactor is hoog, als mensen jou een gezellige vent of vrouw vinden, komen ze een volgende keer graag terug.

Stadse levendigheid, dorpse gemoedelijkheid
In de sfeervolle zijstraten van de oude binnenstad vind je stadse levendigheid gecombineerd met dorpse gemoedelijkheid. Een mix van bewoners en ondernemers verrijkt het sfeergebied. Studenten, ‘gesettelde’ stadsbewoners en vernieuwende ondernemers brengen met zijn allen leven in de brouwerij. Passanten groeten elkaar vriendelijk. Er wordt ouderwets behulpzaam naar elkaar omgekeken. Op warme zomerdagen worden er spontaan zwembadjes op straat gezet. En op koude winteravonden kruipen mensen bij elkaar voor een uniek huiskamerconcert.

De goede oude tijd leeft voort
Terug naar de Vijfsprong, met daaraan de statige Spaarbank, het oude bankgebouw waar vroeger de textielarbeiders hun zakje loon kwamen storten. Tegenwoordig doneren dorstige bezoekers er hun centen voor een speciaalbiertje. Tijden veranderen, maar het Dwaalgebied houdt ‘de goede oude tijd’ met verve in leven.

Samen nadenken over de toekomst
Om de unieke sfeer in het Dwaalgebied te bewaken, denken ondernemers, vastgoedeigenaren, bewoners en andere gebruikers in de Dwaalgroep met elkaar na over de toekomst van het gebied. Waar moeten welke functies komen? Hoe wordt het verkeer gereguleerd? En meer van dat soort belangrijke zaken voor het behoud van een bijzonder stukje Tilburgse binnenstad.

Tilburg NextIn het Dwaalgebied ­investeren we in een mix met wonen, onderscheidend winkelen, horeca en werken. Er is ruimte voor high(er)-end kwaliteitsformules en de vervoersstromen zijn ondergeschikt aan de bezoeker.

Het gebied samengevat

De cijfers die er toe doen
bezoekersfrequentie dwaalgebied tilburg
aantal functies dwaalgebied centrum tilburg
winkeloppervlak dwaalgebied centrum tilburg