overlay-image

Spoorzone

Vernieuwing met een rauw randje
Het voormalige NS-terrein, waar jarenlang geen mens mocht komen, is nu het begin- en eind­station van een bezoek aan Tilburg. Letterlijk een wereld die opengaat en die je van verbazing in verbazing laat vallen. De Spoorzone is de plek waar skaters mengen met mannen
in pak en waar iedereen de ruimte krijgt. Alle functies van een stad komen er samen: wonen, studeren, werken en ontspannen. aan de achterkant van het centraal station verbindt de Spoorzone het rauwe industriële gebied met de start van het winkelgebied.

Binnen de spoorzone

al gerealiseerd:
• Restaurant De Houtloods (erfgoed)
• Polygonale loods (erfgoed): nu horecaconcept Eve
• Station88: huis voor ondernemerschap en innovatie
• Clarissenhof (nieuwbouw): nieuwbouw van 339 woningen
• Smederij (erfgoed): mix van bedrijven, horeca en events
• Deprez gebouw (erfgoed): diverse bedrijven, start-ups (Mindlabs) en onderwijsinstellingen zijn hier gehuisvest
• Willem II passage: verbinding Spoorzone met de binnenstad
• Stekelenburgplein: stationsplein Noordzijde

Nu in ontwikkeling/realisatie:
• De LocHal (erfgoed, voormalige locomotiefhal), hierin worden de Bibliotheek, Kunstbalie, BKKC en Seats2Meet gehuisvest (geplande oplevering december 2018)
• De Stadscampus (nieuwbouw): een woontoren (158 ­appartementen) met een werkconcept Plan-t (11.000 m2)
• Mindlabs: het centrum voor kennisoverdracht
• Nieuw ‘fietshotel’ (Noordzijde) voor ca. 3.900 fietsen

komt ook nog…
• Young professionals in combinatie met onderwijs
• Clarissentoren (nieuwbouw/wonen) met parkeergarage
• Herontwikkeling Ketelhuis
• Herontwikkeling Koepelhal/Wagenmakerij
• Ontwikkeling Theresiazone (voornamelijk wonen & werken)

 

Historisch decor voor nieuwe stedelijkheid
Het historisch erfgoed van het oude NS-terrein wordt omarmd en gerenoveerd. De plek waar vroeger volop aan treinen werd gesleuteld, is vandaag de dag het decor voor nieuwe stedelijkheid. Goed verbonden met stad, regio en land. Om de Spoorzone te verbinden met de binnenstad, is er een passage onder de sporen ter hoogte van de Willem II-straat en een nieuwe entree aan de noordkant van Station Tilburg gerealiseerd.

Ontwikkelingen in sneltreinvaart
In de Spoorzone wordt niet in kant-en-klare oplossingen gedacht. Ondernemers en de gemeente zien het als een kunst en uitdaging om samen uit te vinden hoe het gebied zich moet gaan ontwikkelen. Een goed voorbeeld van ondernemers die elkaar vooruit helpen is Station88. Het voormalige NS-werkplaatsgebouw 88 is een ondernemershuis geworden waar ondernemers met groeiambities en starters met­ ­vraagstukken terecht kunnen bij specialisten, sparren met andere ondernemers en ­workshop kunnen volgen. In sneltreinvaart wordt de Spoorzone vernieuwd en ontwikkeld, maar tegelijkertijd wordt ervoor gewaakt dat het kenmerkende rauwe randje blijft. Dat is immers de jus die van Tilburg Tilburg maakt.

Beleving die een spoor achterlaat
Jonge bezoekers van de Spoorzone kunnen hun creativiteit kwijt in Ontdekstation013. Op de plek waar vroeger de treinen werden opgetakeld voor reparatie, kunnen kinderen zich nu uitleven als uitvinder of filmster. Tieners die zich daar te groot voor voelen, kunnen met hun skateboard of inliners naar het Ladybird Skatepark van bijna-buurman Hall of Fame. En daar ’s avonds blijven voor een hiphop- of technofeestje. Uitwijken naar Club Smederij, waar je feest alsof er niemand meekijkt, is ook een toffe optie. Of geniet van de bijzondere festival- en theatersfeer die er bij Volkstheater De Boemel hangt. Bijzonder aan De Boemel is dat alle voorstellingen gratis te bezoeken zijn. Ook het internationaal bekende hiphopfestival Woo Hah! vond zijn oorsprong in de Spoorzone. En natuurlijk kun je er ieder jaar naar het bekende Festival Mundial.

Spoorpark, grensverleggend burgerinitiatief
In het verlengde van de Spoorzone beland je in het Spoorpark. Een grensverleggend ­burgerinitiatief, want welke stad legt er nu op wens van de bewoners een immens park aan midden in de stad, terwijl er ook vijfhonderd woningen gebouwd hadden kunnen worden? Nou, Tilburg dus. Leef je uit op het basketball court, trap een balletje op het gras, geniet van de zon tijdens een picknick of overnacht op de stadscamping van het Spoorpark. Wat je er ook komt doen, uit de Spoorzone hoef je nooit meer weg!

Tilburg NextHet ­bedrijfsleven, het hoger onderwijs en het bestaande en nieuwe ondernemerschap komen samen in de Spoorzone en vormen de motor voor economische dynamiek in de binnenstad. In de netwerk­economie zijn ze onlosmakelijk verbonden. De Spoorzone ­ontwikkelt snel van ‘placemaking’-locatie tot volwaardig ­economisch gebied met bijbehorend gebruik en waarden. De onderscheidende kwaliteiten (cultuur, erfgoed, hip) worden benut als vestigingsplaats­factor, maar het gebied groeit snel door.

Het gebied samengevat

Feiten en weetjes
Ontwikkeling de werkplaats spoorzone
feitjes en weetjes spoorzone
Omvang van de spoorzone