overlay-image

Veemarktkwartier

Een intiem stukje Tilburg
dat wereldwijd
op de kaart staat.

In het Veemarktkwartier heerst een creatieve bedrijvigheid van jewelste. In dit intieme stukje Tilburg, vol karakteristieke panden, bestaat innovatief en duurzaam ondernemerschap gebroederlijk naast kunst en muziek.

Er zit muziek in het Veemarktkwartier
Wat hebben Maroon 5, Marco Borsato, Snoop Dogg, Gregory Porter en Amos Lee met elkaar gemeen? Ze traden allemaal op in 013, met een capaciteit van 3.000 bezoekers de grootste zaal van het Nederlandse popcircuit. En bovenal een plek die het Veemarktkwartier niet alleen nationaal, maar ook wereldwijd op de kaart zet. De kans is groot dat je in New York iemand tegen het lijf loopt die wel eens in ‘the South of Holland’ naar een concert in 013 is geweest. Alleen al voor festival Roadburn trekken muziekliefhebbers van heinde en verre naar Tilburg.

Bonte verzameling van bijzondere gebouwen en mensen
Het iconische pand waar 013 in is gevestigd, met de zwarte schil waarop duizenden cd’s zijn bevestigd, is niet de enige blikvanger in het Veemarktkwartier. Loop door dit sfeergebied en ontdek een bonte ­verzameling van bijzondere gebouwen. Zoals Het Duvelhok, de oudste textielfabriek van Tilburg, waar inmiddels op heel andere wijze van katoen wordt gegeven. Het Duvelhok was tot een aantal jaar geleden een naar binnen gekeerde, verwaarloosde oude fabriek, maar is nu een extravert, voor iedereen toegankelijk rijksmonument waar je niet omheen kunt in de binnenstad. Een belangrijke sfeermaker binnen het Veemarktkwartier, waar kunst, cultuur, ondernemerschap en wetenschap de belangrijkste thema’s zijn.

Hobbyproducten zijn bepaald geen hobbyproject
Het kantoor van AVEC is niet meer weg te denken uit het Veemarktkwartier. AVEC maakt hobbyproducten, exclusief voor en in samenwerking met haar klanten. Daarin zijn ze de grootste speler in Nederland, misschien zelfs wel in Europa. Met de uitbreiding naar een tweede vestiging in een prachtig rijksmonument uit 1923, is AVEC bepaald geen hobbyproject. Eenzelfde groei hopen ook de ondernemers die gevestigd zijn in DePLINT door te maken. Het stoere gebouw biedt plaats aan ambitieuze ondernemers die één ding gemeen hebben: ze zijn hartstikke creatief. Of het nu om een modellenbureau, architecten, webdesigners of ­illustrators gaat.

Samenwerking en bedrijvigheid bevorderen
De vele ondernemers en organisaties in het Veemarktkwartier zijn verenigd in een actieve stichting, die jaarlijks diverse evenementen binnen het sfeergebied organiseert. Dit ter bevordering van de samenwerking en bedrijvigheid in het gebied.

Het beste uit jongeren halen
Niet alleen creatieve, maar ook maatschappelijke organisaties vinden hun plek in het ­Veemarktkwartier. R-Newt is hier een mooi voorbeeld van. De organisatie zet zich in voor jongeren die een duwtje in de rug nodig hebben. Daarbij is niet die overlast het kompas, maar juist het talent dat iedere jongere in zich heeft. R-Newt gelooft in gelijke kansen, maar ziet dat die niet zo vanzelfsprekend zijn voor iedere jongere en voor elk kind. Daarom doen de gedreven ­jongerenwerkers er alles aan om het beste uit kinderen naar boven te halen. Ook ondersteunen ze ouders bij het ingewikkelde proces dat opvoeden heet. Door mee te bewegen met de jongeren, beweegt R-Newt vanzelf mee met de actualiteit.

Eerst op ontdekkingstocht
Vanuit het Veemarktkwartier wandel je zo het Winkelgebied in of steek je door naar de Piushaven of de Spoorzone. Maar haast je vooral niet te snel richting de rest van de binnenstad, want het Veemarktkwartier is het ontdekken méér dan waard. Ga op een tocht die je voert langs ­karakteristieke panden, bijzondere plekken uit de historie van Tilburg, bevlogen ondernemers en kunst en muziek van de bovenste plank.

Tilburg NextIn het Veemarktkwartier bloeit het creatief ondernemerschap met poppodium 013 als stralend middelpunt, direct aan de grens met het horecagebied.