DE SCHÔNE BINNENSTAD VAN PETER SIMON

29 november 2019

´k Heb van jouw veul schône dinge, hil m´n hart aon oe verpaand. ´k Zal van jou dus blève zinge: Tilburg Schôônste stad van ´t laand. En wat schoon is, houden we graag schoon. Hoe doen Tilburgers dat? En staat een schône binnenstad eigenlijk hoog op hun lijstjes? We vroegen het aan zes enthousiaste ambassadeurs. Voor het laatste artikel  in de reeks spraken we met Peter Simon, leerkracht groep 7/8 van Montessoribasisschool De Elzen.

 Maar meester: wat als we de wijk nu eens zelf opruimen? riepen mijn leerlingen enthousiast. Nou, dat hebben we toen meteen maar gedaan.” Aan het woord is Peter Simon, leerkracht van Montessoribasisschool de Elzen. Aanleiding voor deze vraag, nu alweer een jaar geleden, was een gesprek dat de klas net had gevoerd: over over plastic soep, Greta Thunberg, en over de klimaatacties van kinderen van over de hele wereld. “Ik zei tegen de kinderen: een beter milieu begint bij jezelf. Nou, daar waren ze het roerend mee eens.”

Zes zakken vol
En zo geschiedde. Vorig jaar trokken de kinderen uit groepen 7 en 8 voor het eerst de Tilburgse bomenbuurt in. Best een schone wijk, toch? “Dat viel nog tegen”, herinnert Peter zich. “We hebben toen maar een paar straten opgeruimd, en toch kwamen we al op zes volle vuilniszakken.” Met plastic handschoenen aan viste de leerlingen van alles uit de goot: van snoepverpakkingen en blikjes tot aan papier en etensresten. “Dit jaar wilden we weer een actie doen. Maar nu pakten we het anders aan: we benaderden de Diamant groep voor grijpers en zakken. Want ja, plastic handschoenen, die zijn natuurlijk ook niet zo duurzaam.”

Gevonden voorwerpen
Eigenlijk was het haast toeval dat de opruimactie van De Elzen in de actieweek voor de Schoonste Stad van het Land viel. “We wilden toch al gaan opruimen, maar zo kwam alles wel mooi samen. Vanmorgen hebben we de vuilniszakken van de opruimactie meteen ingeleverd bij het Loket Gevonden Voorwerpen op het Pieter Vreedeplein. Dat is er speciaal voor deze actieweek neergezet.” En wat was de score dit jaar? “Oei, we hebben het zwerfafval niet gewogen. Maar een voorzichtige schatting: ik denk dat we uit die paar straten toch wel zo’n twintig kilo hebben opgeruimd. De kinderen wilden nog doorgaan: ‘we zijn toch nog lang niet klaar?’” zegt Peter. “Eenmaal terug in de klas zijn we samen aan het rekenen geslagen. Als we op dit kleine stukje Tilburg al twintig kilo vinden, wat betekent dat dan voor de rest van de stad?” Zo kwamen ze op een schatting van in totaal zo’n vierduizend kilo afval. Dat maakte wel indruk op de leerlingen, weet Peter. “Ik hoop dat ze zich een paar keer achter de oren krabben voordat ze zelf iets op de grond gooien. En dat ze hun afval dan gewoon netjes in de vuilnisbak doen, natuurlijk.”

Belangrijk beroep
Waarom vindt Peter het belangrijk om zijn leerlingen iets bij te brengen over zwerfafval? “Eigenlijk heb ik het belangrijkste beroep in de samenleving”, vertelt hij lachend. Serieus vervolgt hij: “Het onderwijs richt zich er wat mij betreft op mensen met een kritische, barmhartige blik in de wereld te zetten. Als ik met deze actie maar een paar kinderen weet te raken, om op die manier te denken en kijken, dan ben ik al tevreden. Door dit aan mijn leerlingen mee te geven, maak ik de wereld op mijn manier weer een klein stukje schoner.”

Als het artikel vandaag wordt gepubliceerd klopt dit niet