Schoonste stad van het land – Frans, Joep en Ruud staken de handen uit de mouwen

29 november 2019

Als je de afgelopen week in de Tilburgse binnenstad bent geweest, kan het je nauwelijks zijn ontgaan: er werd schoongemaakt. En grondig ook. Naast talloze spontane acties van scholen, horeca, winkeliers, vastgoedeigenaren en bewoners, zetten drie schoonmaakspecialisten ieder een grootse actie op poten om de binnenstad onder handen te nemen. Voor dit laatste artikel in de reeks ‘ambassadeurs van schoon’ gingen we in gesprek met de drijvende krachten hierachter: Frans van Gils van Diamant-groep, Joep van de Sanden van Van de Sanden Schoonmaakdiensten en Ruud Boontjes van Ruud’s Glazenwasserij.

 Ze hebben het er maar druk mee, met dat schoonmaken. Niet gek. Want voor Frans, Joep en Ruud is het dagelijkse kost. Frans is uitvoerder binnenstad bij de Diamant-groep, de partij die het hele jaar door verantwoordelijk is voor het schoonhouden van het Tilburgse stadshart. Joep staat aan het roer van Van de Sanden, specialist in onder andere gevelreiniging, terreinonderhoud en conservering van kozijnen. Ruud, tot slot, is eigenaar en naamgever van een glazenwasserij en allround schoonmaakbedrijf. Als er drie mannen zijn die van aanpakken weten, zijn zij het. Samen met hun teams werkten ze vijf dagen lang keihard voor een schoon centrum. Tijd voor een terugblik!

MOTIVATIE IS DE SLEUTEL
Bovenop het dagelijkse binnenstadsonderhoud voerde de Diamant-groep met een team van ongeveer zeventien schoonmakers extra onderhoud uit. Wat we ons daarbij moeten voorstellen? “Onkruid weghalen, boom- en plantenbakken reinigen, zwerfafval ophalen,” somt Frans op, “maar we hebben ook stickers verwijderd en groenmedewerkers ingezet om perkjes na te lopen. Er is zelfs een gumbuster aan te pas gekomen om kauwgom van de straattegels te halen.” De normaalste zaak van de wereld, vindt hij. “Wij zijn verantwoordelijk voor een schone binnenstad. Da’s ons werk!”

Over verantwoordelijkheid gesproken: Frans stelt dat die bij álle gebruikers van de binnenstad ligt. Terwijl lang niet iedereen ‘m pakt. “Neem de afvalbakken. Als er een pizzadoos bovenin wordt gepropt, kan er ogenschijnlijk niks meer bij. Het gevolg? Men gooit afval naast de bak. Ook zijn er winkeliers die hun vuilnis in de openbare prullenbakken dumpen. Zo raken ze sneller vol, wat het ontstaan van zwerfvuil in de hand werkt.” Frans’ oplossing is simpel. “Als we allemaal gemotiveerd blijven om een steentje bij te dragen, houden we de binnenstad samen schoon.”

STRIJD TEGEN STICKERS
Van de Sanden is een echt Tilburgs familiebedrijf en bestaat al 40 jaar. Toch was het stadscentrum voor hen al die jaren onontgonnen terrein. Toen Joep gevraagd werd voor de schoonmaakweek hoefde hij daar geen moment over na te denken. “Tof dat we als lokale partij zijn benaderd. Ik wandel regelmatig door het centrum en dan jeuken mijn handen. Vooral stickers zijn me een doorn in het oog.” Logisch dus, dat Joeps team de afgelopen week veel tijd besteedde aan het verwijderen van stickers van regenpijpen, prullenbakken, brievenbussen, gevels en plantenbakken. Een fikse klus. Maar zijn team had een belangrijke troef in handen.

“Ons geheime wapen tegen stickers is een speciale tol met caramelschijf. Hiermee schuur je de stickers als het ware weg, zonder de ondergrond te beschadigen.” Terwijl het winkelend publiek vooral etalages bekeek, richtte Joep zijn blik juist op gevels en bestrating. “We hebben graffiti verwijderd en klein achterstallig onderhoud meegepakt. Aan kozijnen en groen geworden betonnen trappen en zitjes bijvoorbeeld. We zijn in totaal zo’n 160 uur bezig geweest. Sticker- en vlekvrij. Zó zie ik ons stadshart het liefst!”

EEN STRUCTURELE AANPAK
Met zo’n twintig man en vrouw personeel reinigt Ruud’s Glazenwasserij onder andere de helft van de panden in de Heuvelstraat. “Je mag ons dus best de glazenwasser van de binnenstad noemen,” stelt eigenaar Ruud. “Als rasechte Tilburgers wilden we natuurlijk graag meedoen met de schoonste stad van het land. We geloven in een structurele, gezamenlijke aanpak. Alleen dan blijft het centrum ’t hele jaar door schoon.” Er was de afgelopen week dagelijks een delegatie van twee tot vier glazenwassers actief. Het was flink aanpoten. “Regelmatig moesten we het aangekoekte vuil met krabmessen van de ruiten verwijderen. Neem de zijkant van de Heuvelpoort en de Korte Heuvel. Bizar vies gewoon.”

Ook leegstaande panden werden onderworpen aan een grondige reiniging. “Daar wordt niets aan gedaan zolang er geen huurder is. Wij vonden het belangrijk om juist ook dat glas mee te nemen.” Het schoon houden van de binnenstad zit hem volgens Ruud in kleine dingen. “Veeg als kroegbaas je terras eens wat vaker. Of haal stickers van de lantaarnpalen voor je winkelpand. Als je iets structureel netjes houdt, kost het vanzelf minder moeite.”

SPIC EN SPAN
Het was een week vol schouders eronder, bijgedragen steentjes en indrukwekkende schoonmaakacties. Mét resultaat. Dankzij de bijzondere inzet van talloze groepen binnenstedelingen, Diamant-groep, Van de Sanden en Ruud’s Glazenwasserij gaat Tilburg spic en span de feestdagen in. Als ‘schôônste stad van ’t laand’ om precies te zijn. Maar om dit ook te blijven… Da’s een ander verhaal. Volgens Frans, Joep en Ruud is het zeker haalbaar. Maar alleen als de hele binnenstad blijft samenwerken. Frans besluit: “Met z’n allen krijgen we heel veel klaar. Dat heeft deze schoonmaakweek toch maar mooi laten zien!”